Μανιταριτσα
Μεριδες: 4-5
Η μαγειρίτσα είναι το παραδοσιακό έδεσμα που τρώμε το βράδυ της Ανάστασης. Κι εμείς, επειδή δεν τρελλαινόμαστε με αυτό το πάρτυ χοληστερόλης αργά το βράδυ του Σάββατου, είπαμε να κάνουμε μια παραλλαγή της γνωστής αυτής συνταγής και δημιουργήσαμε τη Μανιταρίτσα!
Οδηγιες
Πλένουμε και ψιλοκόβουμε το πράσο, τα φρέσκα κρεμμυδάκια, τον άνηθο και το κινέζικο λάχανο. Διαχωρίζουμε το λευκό και το πράσινο μέρος από τα φρέσκα κρεμμυδάκια.
Ελέγχουμε τα μανιτάρια οπτικά και αν έχουμε οποιαδήποτε υπολείμματα πρώτων υλών τότε τα αφαιρούμε προσεκτικά με μια βρεγμένη χαρτοπετσέτα. Αποφεύγουμε να τα μουλιάσουμε στο νερό. Ακολούθως ψιλοκόβουμε τα μανιτάρια σε κύβους.
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε 3-4 κ.σ. ελαιόλαδο. Προσθέτουμε το πράσο και το σοτάρουμε.
Μόλις το πράσο μαραθεί προσθέτουμε τα μανιτάρια και το λευκό μέρος από τα φρέσκα κρεμμυδάκια. Προσθέτουμε 1 κ.γ. αλάτι, ανακατεύουμε και σκεπάζουμε την κατσαρόλα ώστε τα μανιτάρια να βγάλουν όλα τους τα υγρα.
Πλένουμε το ρύζι και το αφήνουμε στο πλάι.
Μόλις φύγουν όλα τα υγρά προσθέτουμε το κρασί και ανακατεύουμε. Το αφήνουμε να βράσει μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ.
Ακολούθως, προσθέτουμε το ρύζι, ανακατεύουμε και στη συνέχεια βάζουμε το κινέζικο λάχανο και τα 6 φλιτζάνια με ζωμό λαχανικών. Επίσης, προσθέτουμε τη δάφνη, λίγο φρεσκοαλεσμένο πιπέρι και το υπόλοιπο 1 κ.γ. αλάτι. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και το αφήνουμε να βράσει για περίπου 20-25 λεπτά.
Λίγα λεπτά πριν να είναι έτοιμα τα μανιτάρια προσθέτουμε τον άνηθο και αφήνουμε να σιγοβράσει για ακόμη περίπου 5 λεπτά.
Ακολούθως, αφαιρούμε την κατσαρόλα από το μάτι.
Σπάμε το αυγό σε ένα μπολάκι (ή βάζουμε την ταχίνι για vegan), προσθέτουμε το χυμό λεμονιού μαζί με το ξύσμα λεμονιού. Kτυπάμε το μείγμα από αυγό και λεμόνι στο μπολάκι πολύ καλά. Αφού το κτυπήσουμε καλά, προσθέτουμε 2-3 κουτάλες από το ζωμό της σούπας και ανακατεύουμε παράλληλα. Στη συνέχεια αδειάζουμε το μείγμα στην κατσαρόλα ανακατεύοντας ταυτόχρονα την κατσαρόλα.
Προσθέτουμε το πράσινο μέρος από το φρέσκο κρεμμυδάκι και ανακατεύουμε καλά ακόμη μια φορά.
Σερβίρουμε με μερικές σταγόνες ελαιόλαδο και απολαμβάνουμε με οικογένεια και καλούς φίλους!