Οφελη μανιταριων

Μανιταρια Γεματα Αγαπη

Τα αγαπημένα μας μανιτάρια είναι γεμάτα με τόσες βιταμίνες και ιχνοστοιχεία
που θα ζήλευε και το πιο γνωστό σούπερφουντ!

Ρίξτε μια ματιά πιο κάτω για να μάθετε με πόση αγάπη παράγουμε τα μανιτάρια μας, με ποιους τρόπους μπορούν να σας ωφελέσουν καθώς και ορισμένα μυστικά για να τα χρησιμοποιείται στην κουζίνα!

υγεια και διατροφη
ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ
παραγωγη μανιταριων
ΓΝΩΡΙΖΑΤΕ ΟΤΙ...

υγεια και διατροφη

ΔΙΑΤΗΡΩΝΤΑΣ ΤΗ ΦΟΡΜΑ ΣΑΣ

Μανιτάρια και έλεγχος βάρους

Τα μανιτάρια είναι ιδανικά για τον έλεγχο του βάρους καθώς έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε λίπος και θερμίδες. Μία μερίδα μανιτάρια (περίπου 100 gr ή τρία μανιτάρια) έχουν μόλις 18 kcals.

Επιπρόσθετα, τα μανιτάρια προκαλούν μεγαλύτερο κορεσμό για μακρύτερο χρονικό διάστημα οδηγώντας σε μείωση της πρόσληψης τροφής. Το 2008, ερευνητές από το πανεπιστήμιο Johns Hopkins δημοσίευσαν μελέτη η οποία επιβεβαίωσε ότι η αντικατάσταση του κρέατος από μανιτάρια καλλιέργειας αύξησε τον κορεσμό (αίσθηση πληρότητας) του γεύματος. Οι συμμετέχοντες στη μελέτη που αντικατέστησαν το κρέας με μανιτάρια, διαπίστωσαν ότι ήταν σε θέση να ρυθμίζουν πιο εύκολα το σωματικό τους βάρος. Εκτός από αυτό, παρά το γεγονός ότι το γεύμα μανιταριών είχε μόλις 100 θερμίδες λιγότερες από το γεύμα με κρέας, κατανάλωσαν στην πραγματικότητα 379 λιγότερες θερμίδες ανά ημέρα κατά τη διάρκεια τεσσάρων ημερών! [Cheskin 2008, Poddar 2013]

Αυτό υποδηλώνει ότι τα μανιτάρια έχουν την ικανότητα να κάνουν το γεύμα πιο χορταστικό.

Τα μανιτάρια διαθέτουν επίσης χαμηλή ενεργειακή πυκνότητα, καθώς περιέχουν λιγότερες θερμίδες ανά μερίδα. Αντί να προσπαθείτε να κάνετε τον εαυτό σας να λιμοκτονήσει τρώγοντας λιγότερες θερμίδες για να χάσετε βάρος, είναι καλή ιδέα να επικεντρώνεστε στην κατανάλωση γευμάτων που έχουν λιγότερες θερμίδες ανά μερίδα.

Τα τρόφιμα χαμηλής ενεργειακής πυκνότητας έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νερό και χαμηλή περιεκτικότητα σε λίπος, όπως συμβαίνει και στην περίπτωση των μανιταριών, των φρούτων και των λαχανικών. Ο πίνακας που ακολουθεί, συγκρίνει την ενεργειακή πυκνότητα διάφορων τροφίμων. Είναι ενδιαφέρον ότι τα μανιτάρια αποτελούν μία από τις διαθέσιμες τροφές με τη χαμηλότερη ενεργειακή πυκνότητα!

Μανιτάρι
18 kcals / 100g
Μήλο
47 kcals / 100g
Μπανάνα
60 kcals / 100g
Φράουλα
27 kcals / 100g
Ψωμί
236 kcals / 100g
Στήθος κοτόπουλου
141 kcals / 100g
Φιλέτο βοδινό (άπαχο)
269 kcals / 100g

Στην πραγματικότητα, οι περισσότεροι άνθρωποι διαπιστώνουν ότι είναι εύκολο να πάρουν βάρος, ενώ η απώλεια βάρους μπορεί να αποτελεί σημαντική πρόκληση. Για να το θέσουμε απλά, κατά κανόνα παίρνουμε βάρος όταν καταναλώνουμε περισσότερες θερμίδες από αυτές που χρειάζεται το σώμα μας για να διατηρήσει το βάρος του. Συνεπώς, για να χάσουμε τυχόν παραπανίσιο σωματικό λίπος, πρέπει να τρώμε λιγότερες θερμίδες από εκείνες που καίμε. Υπάρχουν τρεις τρόποι για να το πετύχουμε αυτό:

 • να τρώμε λιγότερες θερμίδες αλλάζοντας το διαιτολόγιό μας,
 • να καίμε περισσότερες θερμίδες μέσω γυμναστικής και δραστηριοτήτων, ή/και
 • ένας συνδυασμός των δύο παραπάνω

Στην πραγματικότητα, ο συνδυασμός της αλλαγής του διαιτολογίου με τη γυμναστική είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος να πετύχουμε τα επιθυμητά αποτελέσματα. Και, σύμφωνα με όσα περιγράψαμε παραπάνω, τα μανιτάρια μπορούν να αποτελέσουν σημαντικό μέρος αυτής της επιτυχίας.

Πηγές:

 • Poddar, K. H., et al. Positive effect of mushrooms substituted for meat on body weight, body composition, and health parameters. A 1-year randomized clinical trial. Appetite (2013).
 • Cheskin L.J., et al. Lack of energy compensation over 4 days when white mushrooms are substituted for beef. Appetite (2008).

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ

Έρευνες έχουν δείξει ότι συστατικά των μανιταριών θα μπορούσαν να συντελέσουν στη μείωση του πιθανότητας εκδήλωσης δύο πολύ συνηθισμένων τύπων καρκίνου: του καρκίνου του μαστού στις γυναίκες και του καρκίνου του προστάτη στους άνδρες.

Για μια στιγμή, τα μανιτάρια βοηθούν στην καταπολέμηση του καρκίνου;

Διεθνείς μελέτες δείχνουν ότι οι γυναίκες που προσθέτουν μανιτάρια στη διατροφή τους έχουν 50-60% μικρότερο ρίσκο να εκδηλώσουν καρκίνο του μαστού, σε σύγκριση με τις γυναίκες που δεν τρώνε μανιτάρια [Shin 2010; Hong 2008]. Αυτό είναι ένα εξαιρετικό εύρημα και έχει δώσει το έναυσμα για περαιτέρω έρευνα γύρω από το πώς βοηθούν τα μανιτάρια στη μείωση της πιθανότητας εκδήλωσης καρκίνου.

Ο μεγαλύτερος οργανισμός έρευνας τροφίμων της Αυστραλίας έχει δημοσιεύσει μία πολύ λεπτομερή επιστημονική έκθεση γύρω από τις αντι-καρκινικές ιδιότητες των μανιταριών, την οποία μπορείτε να βρείτε εδώ.

Μείωση και της πιθανότητας εκδήλωσης καρκίνου του προστάτη

Επιπρόσθετα, έρευνες καταδυκνείουν ότι συστατικά που περιέχονται στα μανιτάρια καταπολεμούν το ένζυμο που είναι υπεύθυνο για την ανάπτυξη του καρκίνου του προστάτη στους άνδρες, έχοντας έτσι έναν ενδεχόμενο ρόλο στην προστασία ενάντια στον καρκίνο του προστάτη [Adams 2008].

Ανακεφαλαιώνοντας, είναι πολύ νωρίς για να πούμε ότι τα μανιτάρια μπορούν να σας προστατέψουν από τον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου του μαστού ή του προστάτη εξ’ ολοκλήρου. Όμως, έρευνες υποδεικνύουν ότι ο ρόλος των μανιταριών ενάντια στην πιθανότητα εκδήλωσης αυτών των δύο τύπων καρκίνου είναι πολύ υποσχόμενος!

Είναι απίθανο ότι μία και μόνο θρεπτική ουσία στην διατροφή μας μπορεί να προσφέρει ολοκληρωτική προστασία έναντι του καρκίνου. Πιθανότατα ο συνδυασμός πολλών υγιεινών συστατικών στην διατροφή μπορεί να προστατεύσει αποτελεσματικότερα. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να διατηρούμε μια υγιεινή διατροφή, μια διατροφή που θα περιλαμβάνει μανιτάρια!

Παραπoμπές:

 • Hong SA, et al. A case-control study on the dietary intake of mushrooms and breast cancer risk among Korean women, International Journal of Cancer 2008.
 • Shin A, et al. Dietary mushroom intake and the risk of breast cancer based on hormone receptor status, Nutrition & Cancer 2010.
 • Adams LS, et al. White button mushrooms (Agaricus bisporus) exhibits antiproliferative and proapoptotic properties and inhibits prostate tumor growth in athymic mice, Nutrition and Cancer 2008.
 • Chen S. Anti-cancer activities of white button mushrooms, Mushroom Science XVI 2004.
 • Baiba J Grube, et al. White Button Mushroom Phytochemicals Inhibit Aromatase Activity and Breast Cancer Cell Proliferation,Journal of Nutrition 2001.
 • Chen S., et al. Anti-aromatase activity of phytochemicals in white button mushrooms (Agaricus Bisporus), Cancer Research 2006.

ΤΟ ΚΡΕΑΣ ΤΩΝ ΧΟΡΤΟΦΑΓΩΝ

Μήπως είστε χορτοφάγος; Ή μήπως θέλετε να μειώσετε την κατανάλωση σας σε κρέας; Σε αυτήν την περίπτωση, τα μανιτάρια θα πρέπει να περιλαμβάνονται στο καθημερινό σας διαιτολόγιο γιατί κανένα άλλο λαχανικό δεν πλησιάζει τόσο πολύ στη γεύση και την υφή του κρέατος όσο τα μανιτάρια!

Όμως αυτό δεν είναι όλο. Τα μανιτάρια μπορούν να αποτελέσουν ένα εξαίρετο υποκατάστατο του κρέατος καθώς περιέχουν περισσότερη από τη διπλάσια ποσότητα πρωτεΐνης απ’ότι τα άλλα λαχανικά. Εντυπωσιακό, δεν νομίζετε;

Σε μία πρόσφατη μελέτη που διεξάχθηκε από το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins, εξετάστηκαν οι θετικές επιδράσεις της αντικατάστασης του κρέατος από μανιτάρια για μία περίοδο 1 έτους. Τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά! Οι συμμετέχοντες που ακολούθησαν το διαιτολόγιο με μανιτάρια διαπίστωσαν απώλεια στο συνολικό βάρος του σώματός τους λόγω χαμηλότερης πρόσληψης θερμίδων και λίπους. Επιπλέον όμως είδαν σημαντική βελτίωση και σε άλλες παραμέτρους της υγείας όπως η χοληστερόλη τους! [Poddar 2013]

Μια υγιής δίαιτα πρέπει να διαθέτει ποικιλία. Αν θέλετε να μειώσετε την ποσότητα κρέατος που τρώτε, τότε μπορείτε να συνδυάσετε τα μανιτάρια με άλλα υποκατάστατα του κρέατος όπως τα αυγά, οι ξηροί καρποί και το τόφου. Αυτό θα πει υγιεινή διατροφή!

Χρειάζεστε λίγη έμπνευση; Γιατί δεν ρίχνετε μια ματιά στις συνταγές μας;

Παραπομπές:

 • Poddar, K. H., et al. Positive effect of mushrooms substituted for meat on body weight, body composition, and health parameters. A 1-year randomized clinical trial. Appetite (2013)

ΦΥΤΙΚΕΣ ΙΝΕΣ

Μόλις 100 γρ. μανιταριών (τρία λευκά μανιτάρια ή ένα μανιτάρι πορτομπέλο) προσφέρουν περίπου 1,5 γρ. φυτικές ίνες, που αντιστοιχεί περίπου στο 5-6% των ημερήσιων αναγκών ενός ενήλικα. Ακόμα καλύτερα, αφού μαγειρευτούν και χάσουν λίγο από το νερό τους, το επίπεδο των φυτικών ινών ανέρχεται σε 2,7 γρ. ανά μερίδα, δηλαδή περίπου στο 10% των ημερήσιων μας αναγκών.

Η ΥΓΕΙΑ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ

Οι βασικές πτυχές για μια υγιής καρδιά είναι η γυμναστική, η αποχή από το κάπνισμα και η υγιεινή διατροφή. Όλοι γνωρίζουμε ότι η υγιεινή διατροφή περιλαμβάνει φρούτα, λαχανικά, όσπρια και άπαχο κρέας. Πλέον, γνωρίζουμε επίσης ότι τα μανιτάρια έχουν και αυτά ρόλο στη διατήρηση της υγείας της καρδίας. [Guillamón 2010, Jeong 2010]

Πολλοί ερευνητές έχουν διαπιστώσει ότι τα μανιτάρια μειώνουν την κακή χοληστερόλη στο αίμα και βοηθούν ενάντια στη στένωση των αρτηριών.

Τα μανιτάρια δεν περιέχουν σχεδόν καθόλου λίπος. Επίσης, όπως οι υπόλοιπες φυτικές τροφές, τα μανιτάρια δεν περιέχουν χοληστερόλη και περιέχουν ελάχιστες θερμίδες. Άρα βλέπουμε ότι τα μανιτάρια είναι ένα πολύ εύγεστο συστατικό που φροντίζει την καρδιά σας.

Παραπομπές:

 • Guillamón E, et al. Edible mushrooms: role in the prevention of cardiovascular disease. Fitoterapia 2010.
 • Jeong S.C., et al. White button mushroom (Agaricus bisporus) lowers blood glucose and cholesterol levels in diabetic and hypercholesterolemic rats. Nutrition Research 2010.

ΤΡΟΦΗ ΜΕ ... ΥΠΕΡΔΥΝΑΜΕΙΣ!

Τι είναι τα superfoods;
Παρά το γεγονός ότι ο όρος χρησιμοποιείται συχνά από τα μέσα επικοινωνίας, δεν φαίνεται να υπάρχει επίσημος ορισμός για τον όρο “superfood”. Παρόλα αυτά, εμείς θεωρούμε λογικό να αναμένουμε ότι ένα superfood θα έχει τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:

 • Θα έχει ελάχιστη επεξεργασία και δεν θα είναι γενετικά τροποποιημένο
 • Θα προσφέρει θρεπτικά οφέλη τα οποία δεν παρέχονται από τροφές που καταναλώνουμε συνήθως
 • Θα διαθέτει πολλά θρεπτικά συστατικά σε μία μόνο μερίδα
 • Δεν θα περιέχει ανθυγιεινά συστατικά
 • Θα προσφέρει άλλα υγιή συστατικά όπως τα αντιοξειδωτικά
 • Έρευνες θα το κατατάσσουν ως πιθανό βοήθημα ενάντια σε μακροχρόνιες ασθένειες
 • Θα είναι οικονομικό
 • Θα είναι εύκολα προσβάσιμο

Εμείς θεωρούμε ότι τα δύο τελευταία σημεία είναι τα πιο σημαντικά. Θεωρούμε ότι ένα superfood που προσφέρει οφέλη για τη διατροφή και την υγεία δεν πρέπει να είναι υπερβολικά ακριβό ή δυσεύρετο. Οι υγιεινές τροφές πρέπει να είναι εύκολα διαθέσιμες. Τα μανιτάρια είναι εύκολα και μπορούν να καταναλωθούν σχεδόν από όλους σε οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας. Μία μόνο μερίδα των 100 γρ. αντιστοιχεί σε μία από τις μερίδες του προγράμματος «5-την-ημέρα». Δηλαδή μόλις τρία λευκά μανιτάρια ή ένα μανιτάρι πορτομπέλο. Εύκολο δεν είναι;

Τα μανιτάρια ως superfood
Ας δούμε λοιπόν πως ανταποκρίνονται τα μανιτάρια στα χαρακτηριστικά ενός superfood όπως τα περιγράψαμε παραπάνω. Τα μανιτάρια προσφέρουν τα ακόλουθα οφέλη:

 • Όλα τα μανιτάρια μας είναι εντελώς φυσικά
 • Περιέχουν πολύ διαφορετικά θρεπτικά συστατικά από τα λαχανικά και, μάλιστα, σε ποσότητες που δεν συναντώνται συνήθως σε λαχανικά. Μόνο 100 γρ. μανιταριών προσφέρουν περισσότερο από το 20% της ενδεικτικής ημερήσιας πρόσληψης (GDA) έξι βασικών θρεπτικών συστατικών: των βιταμινών Β2, Β3, Β5, Β7, του στοιχείου του χαλκού και του σεληνίου.
 • Χαμηλά σε θερμίδες και με μηδενικό λίπος, τα μανιτάρια είναι άριστα για τη διαχείριση βάρους.
 • Οι αντιοξειδωτικές ιδιότητές τους είναι παρόμοιες ή ακόμα και καλύτερες από τις αντίστοιχες ιδιότητες των συνηθισμένων λαχανικών
 • Συνεχιζόμενες ακαδημαϊκές έρευνες καταδεικνύουν ότι τα μανιτάρια βοηθούν στη μείωση της πιθανότητας εκδήλωσης καρκίνου. 
 • Είναι εύκολα προσβάσιμα, καθώς μπορούν να βρεθούν σχεδόν σε όλα τα σούπερ μάρκετ της Κύπρου.

Μπορεί να μην υπάρχει επίσημος ορισμός για τον όρο “superfood” αλλά αν υπήρχε, είμαστε σχεδόν βέβαιοι ότι τα μανιτάρια θα ήταν ο πρωταθλητής όλων των superfoods!

ΑΝΤΙΟΞΕΙΔΩΤΙΚΑ

Οι επιστήμονες έχουν εκτιμήσει εδώ και πολύ καιρό τις αντιοξειδωτικές ιδιότητες των φρέσκων φρούτων και λαχανικών. Τα μανιτάρια αποτελούν πλούσια πηγή αντιοξειδωτικών όπως επιβεβαιώνεται από εργαστηριακές αναλύσεις. Σε μία μελέτη περισσότερων από 30 λαχανικών, τα μανιτάρια κατατάχθηκαν μεταξύ των κορυφαίων 5 σε αντιοξειδωτικά επίπεδα σε σύγκριση με άλλα λαχανικά. [Pellegrini 2003]

Τα μανιτάρια έχουν επίσης πολύ υψηλή περιεκτικότητα στο ισχυρό αντιοξειδωτικό με την ονομασία εργοθειονεΐνη. Η εργοθειονεΐνη συναντάται σε πολύ λίγα άλλα λαχανικά ή φρούτα και μελέτες δείχνουν ότι προστατεύει τα κύτταρα του αίματος, διεισδύοντας στους πυρήνες των κυττάρων και προστατεύοντάς τα από οξείδωση (φθορά).

Παραπομπές:

 • Pellegrini N., et al. Total antioxidant capacity of plant foods, beverages and oils consumed in Italy assessed by three different in vitro assays. Journal of Nutrition (2003).

ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΛΛΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Τα μανιτάρια είναι γεμάτα θρεπτικά συστατικά, ενώ μία μόνο μερίδα 100 gr προσφέρει σημαντική ποσότητα βιταμινών και μεταλλικών στοιχείων. Είναι σαν να παίρνετε ένα συμπλήρωμα διατροφής με μόνη διαφορά τη φανταστική γεύση των μανιταριών!

Αλλά δεν χρειάζεται να το πιστέψετε απλώς επειδή το λέμε εμείς. Ρίξτε μια ματιά στον πίνακα που ακολουθεί και δεν θα πιστεύετε στα μάτια σας!

Βιταμίνη Β2
0.37 mg 28% σε άντρες, 36% σε γυναίκες
Βιταμίνη Β3
3.7 mg 25% σε άντρες, 29% σε γυναίκες
Βιταμίνη B5
1.15 mg 19% σε άντρες, 29% σε γυναίκες
Βιταμίνη B7
8.9 mg 30% σε άντρες, 36% σε γυναίκες
Βιταμίνη B9
18 mg 5% σε άντρες, 5% σε γυναίκες
Χαλκός
342 μg 20% σε άντρες, 28% σε γυναίκες
Σελήνιο
15.4 μg 22% σε άντρες, 26% σε γυναίκες
Φώσφορος
110 mg 11% σε άντρες, 11% σε γυναίκες
Κάλλιο
310 mg 8% σε άντρες, 11% σε γυναίκες

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ

Αγορα

Τα λευκά μανιτάρια τα συναντάμε πλέον σχεδόν σε όλες τις υπεραγορές. Επίσης, τα μανιτάρια πορτομπέλο, πορτομπελλίνι, πλευρώτους και σιτάκε είναι επίσης ευρέως διαθέσιμα πλέον.

Τι θα πρέπει να αναζητάτε;

 • Όλα τα μανιτάρια που διατίθενται σε καταστήματα θα πρέπει να έχουν ωραία εμφάνιση, να είναι σφικτά και να μη μυρίζουν οτιδήποτε άλλο εκτός από μανιτάρι. Αποφύγετε μανιτάρια που είναι μαλακά στο άγγιγμα, έχουν έντονη μυρωδιά ή άσχημη εμφάνιση με οποιονδήποτε άλλο τρόπο.
 • Όταν αγοράζετε φρέσκα μανιτάρια, μπορεί να διαπιστώσετε ότι έχει μείνει στην συσκευασία λίγο φυτικό χώμα από την παραγωγή. Αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό αφού τα προϊόντα μας είναι ολόφρεσκα και δεν τυγχάνουν οποιασδήποτε επεξεργασίας. Ο ευκολότερος τρόπος να το απομακρύνετε εύκολα είναι με μια απλή βούρτσα ή λίγο νεράκι.
 • Ένας εύκολος τρόπος για να διαπιστώνετε αν τα μανιτάρια πορτομπέλο είναι φρέσκα είναι το χρώμα των βράγχιων στην κάτω πλευρά του μανιταριού. Τα φρέσκα πορτομπέλο θα πρέπει να είναι ροζ ή καφέ στο κάτω μέρος και ποτέ μα ποτέ μαύρα.
 • Τα μανιτάρια πλευρώτους θα πρέπει να μην έχουν σπασμένα φυλλαράκια. Επίσης, μην ανησυχείτε πολύ για το στύπο τους (κοτσανάκι) – μπορεί να φαγωθεί επίσης και εμείς λατρεύουμε την τραγανή υφή του που θυμίζει κρέας!

Αποθηκευση

Τα μανιτάρια έχουν την καλύτερη γεύση όταν είναι φρέσκα. Αυτός είναι λόγος για τον οποίο κάνουμε ό,τι μπορούμε για να τα παραδίδουμε στις υπεραγορές μέσα σε 36 ώρες από την ώρα συγκομιδή τους. Αυτό πάει να πει φρεσκάδα!

 • Αν δεν σκοπεύετε να μαγειρέψετε τα μανιτάρια την ημέρα που θα τα αγοράσετε, μπορείτε να τα συντηρήσετε στο ψυγείο για πέντε ή έξι ημέρες, σε θερμοκρασία μεταξύ 2° και 6°C.
 • Αν αγοράσετε προσυσκευασμένα μανιτάρια, είναι καλό να τα αφήσετε στην αρχική συσκευασία τους μέχρι να έρθει η ώρα να τα χρησιμοποιήσετε.
 • Τα μανιτάρια που δεν είναι συσκευασμένα (χύμα) θα πρέπει να τοποθετούνται σε χάρτινη σακούλα πριν από την αποθήκευσή τους στο ψυγείο.
 • Για να αποτρέψετε τη συσσώρευση υγρασίας, η οποιά μειώνει τη διάρκεια ζωής, αποφεύγετε να τα αποθηκεύετε μέσα σε κλειστές πλαστικές σακούλες και ποτέ μα ποτέ μην τα πλένετε πριν τα αποθηκεύσετε.
 • Τα μανιτάρια τείνουν να απορροφούν τα αρώματα άλλων λαχανικών πολύ εύκολα. Συνεπώς, μια τελική συμβουλή είναι να τα διατηρείτε μακριά από λαχανικά με έντονη οσμή όπως τα πράσα, τα κρεμμύδια και το σκόρδο

Προετοιμασια

Η προετοιμασία των μανιταριών στην κουζίνα δεν περιλαμβάνει καμμιά δυσκολία. Όλα τα μέρη των μανιταριών μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε διάφορες συνταγές (ναι, ακόμη και τα κοτσανάκια!), ενώ όσο το λιγότερο τα χειρίζεστε, τόσο το καλύτερο για την εμφάνισή τους.

 • Πριν από τη χρήση, σκουπίστε τα μανιτάρια με μία καθαρή, υγρή χαρτοπετσέτα ή ξεπλύνετέ τα γρήγορα με κρύο τρεχούμενο νερό και στεγνώστε τα ελαφρά με μία χαρτοπετσέτα. Ποτέ μην αφήνετε τα μανιτάρια μέσα στο νερό, διαφορετικά θα μουλιάσουν.
 • Δεν χρειάζεται να ξεφλουδίζετε τα μανιτάρια – γιατί να χάσετε οποιοδήποτε μέρος της αξίας τους; Να θυμάστε όμως να τα μεταχειρίζεστε προσεκτικά καθώς τα χτυπήματα υποβαθμίζουν την εμφάνιση των μανιταριών.
 • Μπορείτε να κόψετε τα μανιτάρια σε χοντρές ή λεπτές φέτες, σε κύβους ή σε μεγάλα ή μικρά ακανόνιστα κομμάτια χρησιμοποιώντας ένα κοφτερό μαχαίρι. Αν η συνταγή απαιτεί μόνο τους πίλους (για παράδειγμα όταν φτιάχνετε γεμιστά μανιτάρια), στρίψτε το κοτσανάκι ώστε να αφαιρεθεί ή διαχωρίστε το χρησιμοποιώντας τη μύτη ενός μαχαιριού

Με όλη αυτή τη συζήτηση περί νόστιμων μανιταριών σας έχει πιάσει μια μικρή λιγούρα; Γιατί δεν ρίχνετε μια ματιά στις πεντανόστιμες συνταγές μας εδώ;

παραγωγη μανιταριων

ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΜΑΝΙΤΑΡΙΩΝ

Το μανιτάρι είναι απλά ο καρπός ενός πολύ μεγαλύτερου μύκητα που αναπτύσσεται κάτω από το έδαφος. Ολόκληρος ο οργανισμός αποτελείται από ένα μεγάλο δίκτυο μικροσκοπικών ινών που ονομάζεται μυκήλιο και παράγει το καρποφόρο μέρος. Τα μανιτάρια μεγαλώνουν ελεύθερα στη φύση αλλά με τη δημιουργία των κατάλληλων συνθηκών μπορούν να καλλιεργηθούν και σε εσωτερικούς χώρους. Αυτό μας επιτρέπει να απολαμβάνουμε φρέσκα, νόστιμα μανιτάρια ολόκληρο το χρόνο.

Η καλλιέργεια μανιταριών θεωρείται ως ένας από τους κλάδους την γεωργίας που χρειάζονται μεγάλη επιστημονική κατάρτιση στους τομείς της γεωπονίας, φυσικής και μικροβιολογίας. Για εμάς, η παραγωγή μανιταριών αποτελεί τέχνη. Η δημιουργία των συνθηκών που είναι ευνοϊκές για την ανάπτυξη των μανιταριών είναι ένας σύνθετος συνδυασμός της εφαρμογής επιστημονικών γνώσεων με το ένστικτο του παραγωγού!

Σε αυτήν την ενότητα θα ασχοληθούμε με τον όμορφο κύκλο ζωής των μανιταριών. Η πρώτη μας στάση είναι η προετοιμασία των πρώτων υλών.

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΠΡΩΤΩΝ ΥΛΩΝ

Η πρώτη ύλη που χρησιμοποιείται για την καλλιέργεια των μανιταριών ονομάζεται υπόστρωμα μανιταριών (κόμποστ) και η ποιοτική παρασκευή του χρειάζεται μεγάλη φροντίδα και προσοχή από εξειδικευμένους επαγγελματίες. Η παρασκευή περιλαμβάνει την ανάμιξη άχυρου με νερό, γύψο και άλλα υλικά και αυτό το υπόστρωμα αφήνεται να θερμανθεί σε θερμοκρασίες που φτάνουν μέχρι τους 80°C.

Μετά από μερικές μέρες το υπόστρωμα έχει μετατραπεί σε άριστη, θρεπτική πρώτη ύλη για την παραγωγή μανιταριών. Στη συνέχεια, το υπόστρωμα παστεριώνεται για να καταπολεμηθεί οτιδήποτε βλαβερό μπορεί να εμποδίσει την ανάπτυξη των μανιταριών και εμβολιάζεται με τον μύκητα

Η αειφόρος λειτουργία και η περιβαλλοντική συνείδηση αποτελούν σημαντικά ζητήματα στον τομέα μας. Η παραγωγή μανιταριών βασίζεται σχεδόν αποκλειστικά σε απόβλητα άλλων τομέων, καθώς π.χ. το άχυρο αποτελεί παραπροϊόν της καλλιέργειας σιτηρών.

Στη συνέχεια, ας δούμε τι συμβαίνει όταν οι πρώτες ύλες τοποθετηθούν στον θάλαμο παραγωγής.

ΣΤΑΔΙΟ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ

Ένας θάλαμος παραγωγής αποτελείται από ράφια από αλουμίνιο, στοιβαγμένα το ένα πάνω στο άλλο ώστε να επιτυγχάνεται η αποδοτική αξιοποίηση του χώρου. Καθώς τα ράφια γεμίζονται με το υπόστρωμα μανιταριών, στην επιφάνεια τοποθετείται ένα στρώμα τύρφης.

Στο συνέχεια, το περιβάλλον στο εσωτερικό του θαλάμου ελέγχεται προσεκτικά ώστε να εξασφαλίζονται οι ιδανικές συνθήκες για την ανάπτυξη των μανιταριών. Κατά τη διάρκεια των επόμενων έξι εβδομάδων, ο παραγωγός παρακολουθεί προσεκτικά τα επίπεδα θερμοκρασίας, υγρασίας, οξυγόνου και διοξειδίου του άνθρακα με τη βοήθεια ειδικά σχεδιασμένων συστημάτων ηλεκτρονικών υπολογιστών. Στοιχηματίζουμε ότι ποτέ δεν σας είχε περάσει από το μυαλό ότι η καλλιέργεια μανιταριών είναι τόσο περίπλοκη, έτσι;!

Μόλις τα μανιτάρια φτάσουν στο επιθυμητό επίπεδο ωρίμανσης, αρχίσει η συγκομιδή.

ΣΤΑΔΙΟ ΣΥΓΚΟΜΙΔΗΣ

Μόλις τα μανιτάρια φτάσουν στο στάδιο συγκομιδής τότε συλλέγονται με το χέρι και ταξινομούνται ώστε να διατηρείται η μέγιστη δυνατή ποιότητα. Παρόλο που η συλλογή με το χέρι είναι σκληρή δουλειά, τα μάτια και τα χέρια του έμπειρου προσωπικού μας είναι ο μόνος τρόπος με τον οποίο μπορούμε να εξασφαλίσουμε τη διατήρηση του λευκού χρώματος και την αψεγάδιαστη ποιότητα των μανιταριών μας.

Τα μέλη της ομάδας μας που ασχολούνται με τη συγκομιδή είναι ειδικά εκπαιδευμένα και επιδεικνύουν πολύ μεγάλη προσοχή κατά την ταξινόμηση των μανιταριών βάσει μεγέθους, βάρους και ποιότητας, ώστε να εξασφαλίζεται η ικανοποίηση των υψηλών απαιτήσεων όλων των πελατών μας.

Όλα τα μανιτάρια μας ψύχονται γρήγορα μετά από τη συγκομιδή τους και μεταφέρονται σε ειδικά σχεδιασμένα φορτηγά-ψυγεία. Το δίκτυο διανομής μας καλύπτει ολόκληρη την Κύπρο.

ΓΝΩΡΙΖΑΤΕ ΟΤΙ...

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΑΝΙΤΑΡΙ;

Το μανιτάρι είναι ο φαγώσιμος καρπός ενός μύκητα. Υπάρχουν χιλιάδες είδη μανιταριών στον κόσμο, όμως μόνο λίγα μπορούν να καταναλωθούν από τον άνθρωπο.

ΑΡΑ, ΕΙΝΑΙ ΦΡΟΥΤΟ Ή ΛΑΧΑΝΙΚΟ;

Στην πραγματικότητα, τίποτα από τα δύο. Και προφανώς δεν είναι ούτε και ζώο!

Στη βιολογία, οι μύκητες (κατά συνέπεια και τα μανιτάρια) κατατάσσονται στο δικό τους ξεχωριστό βασίλειο. Τα φυτά και τα ζώα ανήκουν στα δικά τους χωριστά βασίλεια επίσης!

Μπορείτε να το φανταστείτε; Ένα ολόκληρο βασίλειο μανιταριών! Εμείς λέμε ότι αν υπάρχει βασίλειο μανιταριών, τότε σίγουρα το λευκό μανιτάρι πρέπει να είναι ο βασιλιάς, σωστά;

ΠΟΙΑ ΧΩΡΑ ΗΤΑΝ Η ΠΡΩΤΗ ΠΟΥ ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΣΕ ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ;

Η πρώτη χώρα που καλλιέργησε μανιτάρια σε εμπορική βάση ήταν η Γαλλία στα τέλη του 19ου αιώνα.

ΚΑΛΛΙΕΡΓΟΥΝΤΑΙ ΤΑ ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΧΡΟΝΟ;

Ασφαλώς! Τα φρέσκα μανιτάρια μας συλλέγονται καθημερινά και παραδίδονται ολοφρέσκα στα τοπικά καταστήματα 7 ημέρες την εβδομάδα, 365 ημέρες το χρόνο. Και, φυσικά, αυτό περιλαμβάνει και τις Κυριακές!

ΓΙΑΤΙ ΟΡΙΣΜΕΝΕΣ ΦΟΡΕΣ ΥΠΑΡΧΕΙ ΧΩΜΑΤΑΚΙ ΣΤΑ ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ;

Είναι απλά φυτικό χώμα (τύρφη) από τη διαδικασία παραγωγής. Είναι εντελώς ακίνδυνο. Απλώς σκουπίστε με μια μαλακή βούρτσα ή απομακρύνετε το εύκολα με λίγο νεράκι πριν από το μαγείρεμα.

ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΣΥΓΚΟΜΙΔΗ ΚΑΙ Ο ΧΕΙΡΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΜΑΝΙΤΑΡΙΩΝ

Η συγκομιδή των μανιταριών δεν γίνεται μηχανικά αλλά με τα χέρια. Αν και αυτό είναι δύσκολη δουλειά, εντούτοις είναι ο μόνος τρόπος με τον οποίο μπορούμε να εξασφαλίσουμε ότι τα μανιτάρια μας θα τυγχάνουν προσεκτικού χειρισμού ώστε να αποτρέπονται τα χτυπήματα, έτσι ώστε να μπορούμε να τα παραδίδουμε σε εσάς σε άψογη ποιότητα και εμφάνιση!

Στο πλαίσιο του προγράμματος υγιεινής και ασφάλειας τροφίμων που εφαρμόζουμε, το ISO 22000:2005 (HACCP), όλο το προσωπικό μας εκπαιδεύεται στην προσωπική υγιεινή. Κατά τη διάρκεια της συγκομιδής απαιτείται να φορούν εξειδικευμένες στολές, γάντια και δίχτυα στα μαλλιά.

Κατά τη διάρκεια της συγκομιδής, τα μανιτάρια ταξινομούνται βάσει μεγέθους και ποιότητας σύμφωνα με τις απαιτήσεις των εκλεκτών πελατών μας και, στη συνέχεια, ψύχονται και μεταφέρονται στις τοπικές υπεραγορές εντός 36 ωρών από τη συγκομιδή τους. Απλό δεν είναι;

ΕΙΝΑΙ ΕΥΚΟΛΟ ΝΑ ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΣΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ;

Καθόλου εύκολο!

Πιστεύουμε ότι αποτελεί τέχνη η οποία βασίζεται σε επιστημονικές γνώσεις. Η επιστήμη της παραγωγής μανιταριών είναι γνωστή και έχουν γραφτεί πολλά βιβλία γύρω από αυτό το θέμα. Η τέχνη της παραγωγής έγκειται στη διαχείριση μεταβλητών όπως είναι ο καιρός και οι μεταβολές στις πρώτες ύλες, ενώ απαιτείται να δίνεται τεράστια προσοχή στις μικρές λεπτομέρειες!

ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΕΙΣΑΓΟΜΕΝΑ ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ;

Ναι, υπάρχουν εταιρείες που εισάγουν μανιτάρια από το εξωτερικό. Η πλειονότητα των φρέσκων μανιταριών στα καταστήματα παράγονται στην Κύπρο, αλλά ορισμένα καταστήματα διαθέτουν εισαγόμενα προϊόντα.

Δεν έχουμε τίποτα εναντίον των εισαγόμενων μανιταριών. Όμως, λαμβάνοντας υπόψην ότι τα μανιτάρια που εισάγονται στην κυπριακή αγορά είναι ήδη κατά μέσο όρο 10-12 ημερών (λόγω του χρόνου που απαιτείται για να φτάσουν εδώ), πιστεύουμε ότι η πολιτική που εφαρμόζουμε για τη διάθεση των μανιταριών εντός 36 ωρών από την ώρα συγκομιδής τους είναι πολύ πιο σωστή και, φυσικά, πολύ πιο υγιεινή για τον καταναλωτή.

Έτσι, την επόμενη φορά που θα επισκεφτείτε την τοπική υπεραγορά, ρωτήστε τους αν τα μανιτάρια είναι φρέσκα και κυπριακά!

ΤΙ ΝΕΟ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΤΗΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΜΑΝΙΤΑΡΙΩΝ;

Έχουμε πραγματοποιήσει σημαντικές επενδύσεις σε νέα τεχνολογία για να επιτύχουμε την αύξηση της παραγωγικότητας και τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης, της ποιότητας αλλά και της ασφάλειας των τροφίμων.

Για το μέλλον σκοπεύουμε να συνεχίσουμε να επενδύουμε σε θέματα γύρω από την ασφάλεια των τροφίμων, κάτι που θεωρούμε υψίστης σημασίας. Και, φυσικά, αυτό αποτελεί υπόσχεση!

ΤΑ ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ ΚΑΝΟΥΝ ΚΑΛΟ;

Φυσικά! Μερικοί μάλιστα, θεωρούν ότι έχουν … υπερδυνάμεις και τα βάζουν στην κατηγορία των superfoods! Εξετάστε τα πλεονεκτήματα ενός διαιτολογίου που είναι γεμάτο μανιτάρια εδώ.

ΓΙΑΤΙ ΑΠΟΚΑΛΟΥΝΤΑΙ ΤΑ ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ ΤΟ «ΚΡΕΑΣ ΤΩΝ ΧΟΡΤΟΦΑΓΩΝ»;

Τα μανιτάρια αποκαλούνται το «κρέας των χορτοφάγων» γιατί κανένα άλλο λαχανικό δεν πλησιάζει τόσο κοντά στη γεύση και την υφή του κρέατος. Σας προτείνουμε να δοκιμάσετε μπιφτέκι, αντικαθιστώντας το κρέας με μανιτάρι πορτομπέλο!