Η υπεροχη καλοκαιρινη τρουφα

 

Η υπέροχη καλοκαιρινή τρούφα 

Η Tuber aestivum ωριμάζει κατά τους καλοκαιρινούς μήνες γι’ αυτό και χαρακτηρίζεται ως “καλοκαιρινή τρούφα”. Πρόκειται για μια τρούφα καθαρά μεσογειακή καθώς το ζεστό κλίμα και η ηλιοφάνεια που χαρακτηρίζει την περιοχή μας, είναι οι πιο σημαντικοί παράγοντες για αυτή την ποικιλία. 

 

Πώς να την αναγνωρίσουμε

H Tuber aestivum ή καλοκαιρινή μαύρη τρούφα έχει διάμετρο που ποικίλλει από 2-14 εκατοστά και βάρος έως 500 gr. Αν και, θα σας εξομολογηθούμε ότι εμείς εδώ στην Kyriakides Mushrooms πετύχαμε και μια τρούφα με βάρος 750 γρ. αλλά τρούφες τέτοιου μεγέθους είναι μάλλον η εξαίρεση παρά ο κανόνας!

Το σχήμα της είναι ακανόνιστα σφαιρικό με μεγάλες πυραμιδοειδές προεξοχές. Το χρώμα της συνήθως είναι καστανό-μαύρο.

Ο θρόμβος, η σάρκα της τρούφας δηλαδή, είναι σφικτός και σκληρός, αρχικά υπόλευκος, ανοικτός-καφέ και στην ωριμότητα μαλακός σκούρο-καφέ με πολλές κρεμ-λευκές διακλαδώσεις! 

 

Πώς να την απολαύσουμε

Στην κουζίνα η καλοκαιρινή τρούφα, συνδυάζεται άψογα με πολλά καλοκαιρινά πιάτα, σαλάτες, γλυκά, ψάρια, τυριά, ελαφριά κρέατα, πάστα, ριζότο, αστακούς, γαρίδες, καραβίδες. 

Επίσης, για τους wine-lovers φίλους μας, λόγω της λεπτότητας του αρώματος της, η καλοκαιρινή τρούφα συνδυάζεται ιδανικά ιδανικό με λευκά κρασιά.