Τα μανιταρια πορτομπελο θα μπορουν να φορτισουν το μελλοντικο σου κινητο!

Η πιο ενοχλητική στιγμή της καθημερινότητας είναι σίγουρα η στιγμή που αντιλαμβάνεστε ότι η μπαταρία του κινητού σας είναι έτοιμη να τελειώσει. Και η άτιμη τελειώνει πάντα την χειρότερη στιγμή!

Τι σχέση έχει αυτό τώρα μαζί μας; Διαβάστε και θα εκπλαγείτε!

Ένα σημαντικό μέρος των σύγχρονων μπαταρίων που χρησιμοποιούμε στα τηλέφωνά μας είναι η άνοδος, η οποία έχει σαν κύριο υλικό τον γραφίτη. Τώρα, το πρόβλημα με τέτοιου είδους μπαταρίες είναι ότι κοστίζουν πολύ ακριβά και, μάλιστα, κατά την παραγωγική διαδικασία χρησιμοποιούνται πολλά χημικά τα οποία έχουν σοβαρές επιπτώσεις στο περιβάλλον. Και σίγουρα θα έχετε προσέξει ότι η χωρητικότητα στις σύγχρονες μπαταρίες μειώνεται μετά από κάποιους μήνες χρήσης και, έτσι, αναγκάζεστε να φορτίζετε το κινητό σας πιο συχνά απ’ότι μόλις το είχατε αγοράσει.

Οι επιστήμονες ψάχνουν εδώ και χρόνια τρόπους να αντικαταστήσουν τις υφιστάμενες μπαταρίες που χρησιμοποιούμε στα κινητά μας. Προσπαθούν να δημιουργήσουν μπαταρίες που είναι φτηνότερες, φιλικές προς το περιβάλλον και να έχουν περισσότερη χωρητικότητα. Και απ’ότι φαίνεται τα μανιτάρια κατάφεραν να γίνουν ο ήρωας της ημέρας και να βγάλουν τους επιστήμονες από το αδιέξοδο!

Απίστευτο δεν είναι; Τα μανιτάρια πορτομπέλλο είναι απίθανα στο μπάρμπεκιου ή γεμιστά στο φούρνο αλλά, προφανώς, μπορούν να βοηθήσουν και στην προμήθεια ενέργειας των κινητών μας ή ακόμα και των ηλεκτρικών αυτοκινήτων!
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια έχουν κατασκευάσει ένα νέο είδος μπαταρίας αντικαθιστώντας τον γραφίτη με πολύ λεπτές λωρίδες από την επιφάνεια των μανιταριών!

Τα μανιτάρια είναι πορώδη και αυτό είναι πολύ σημαντικό γιατί επιτρέπει στις μπαταρίες να έχουν περισσότερη χωρητικότητα για την φύλαξη και μεταφορά ενέργειας! Επίσης, η περιεκτικότητα των μανιταριών σε άλατα κάνει τις λωρίδες μανιταριών ακόμη πιο πορώδη κάθε φορά που επαναφορτίζεται η μπαταρία, κάτι που σημαίνει ότι η χωρητικότητα της μπαταρίας θα αυξάνεται κάθε φορά που χρησιμοποιείτε το κινητό σας! Δηλαδή αντί η χωρητικότητα να μειώνεται και εσείς να πρέπει να επαναφορτίζετε το κινητό σας σε πιο τακτά χρονικά διαστήματα, οι μπαταρίες μανιταριών θα αντέχουν περισσότερο όσο περνάει ο καιρός!

Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι χρειάζονται ακόμη κάποιες βελτιώσεις προτού να μπορούν οι μπαταρίες μανιταριών να αντικαταστήσουν πλήρως τις μπαταρίες γραφίτη. Αλλά μελετώντας αυτό το άρθρο που δημοσιοποιήθηκε στο Nature Scientific Reports (hyperlink http://www.nature.com/articles/srep14575) μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι.

Πάντα πιστεύαμε ότι τα μανιτάρια θα σώσουν τον κόσμο αλλά αυτό δεν το περιμέναμε με τίποτα!